
Tehtävä eMBA koulutuksen tiimoilta:
Etsi ja tutustu yhteen mielestäsi onnistuneeseen internetmarkkinointikampanjaan
ja esittele se blogissasi linkkien kera.
Kampanjan pitää olla sellainen, missä on hyödynnetty montaa eri työkalua
Olenko uskovainen? Omalla tavallani, omissa hetkissäni ja paikkoihin sitomatta. Uskoni kohteen ja syvyyden määrittelen minä, mutta ottamalla myös muutkin huomioon.
Liity kirkkoon.fi vastaan Eroakirkosta.fi, kaksi markkinointikampanjaa vastakkain. Valitsin tehtävääni ensimmäisen, kirkon vastaiskun ja sen itseironisen markkinointikampanjan, jonka se loi vakioasiakkaidensa pitämiseksi ja uusien kohderyhmien sa(a)vuttamiseksi.
Ensin tuli mieleeni Nike ja Nokia, Adidas ja Apple, kun ajattelin onnistunutta markkinointia. Mietin kuitenkin siitä vinkkelistä että, kenelle se kovin homma tänä päivänä on mediaseksikkääksi nousta ja luterilaisesta mielenperinnöstä esiin tupsahti hetimiten ajatus – kirkko.
Kirkko markkinoi!
Se että onko kirkon markkinointikampanja onnistunut, osoittaa vain aika ja iankaikkisuus. Huomiota ja puhetta se ainakin aikaan on saanut. Ja jos mittakaavaksi otetaan legendaarinen lausahdus ”ihan sama mitä puhutaan, kunhan puhutaan”, kampanja on onnistunut täydellisesti.
Kirkon jatkuva imagon lasku ja katoavat asiakkuudet sekä vastatrendi Eroakirkosta.fi (joka on mahdollistanut jatkuvan ja systemaattisen kirkosta eroamisen markkinoinnin), ovat totisesti herättäneet kirkonmiehet. Itse huomasin jotain olevan meneillään (olenkin useimmiten erakkomainen vastatrendihenki), kun nuorin tyttäreni (5v) toi päiväkodista käyntikortin www.lastenkirkko.fi. ja sanoi että tökkää tuo koneeseen, siellä on pelejä sanoi täti.
Se ”jotain” alkoi jo vuonna 2007, google kertoi, kapina ja kurkistaminen ulos kaapista.
Kirkko lanseerasi kampanjan ”Jesse diggaa sua ehdoitta”, tyylillä, joka johti jo kirkuviin otsikoihin niin netissä kuin lehdistössäkin ”Kirkko kosiskelee nuoria nettipapilla ja homojulistein”, ”Kirkko tehomainontaan uskon puolesta”. Ja kampanja johti kirkosta eroamisen lisääntymiseen.
Kirkosta oli eronnut neljässä vuodessa 85 000 henkilöä x kirkollisvero, mietippä yrityksesi kohdalle moista. Kirkko halusi uudistua ja viritteli ”Usko toivo rakkaus” -kampanjan. Kirkko halusi kampanjan avulla olla luomassa kirkosta yhteisöä, jossa voi ”vapaasti uskoa ja etsiä, hiljentyä ja rauhoittua sekä pohtia elämän suuria kysymyksiä yksin tai yhdessä toisten kanssa”
Vuorovaikutus
Sivusto, www.uskotoivorakkaus.fi., tarjosi päivittäin chat- mahdollisuuden yli kahdenkymmenen vuorollaan päivystävän papin kanssa tai vaihtaa ajatuksia keskustelufoorumilla. Niillä voi muun muassa naulata kirkon oveen omat teesinsä kirkosta ja uskosta. Lisäksi sivut tarjoavat monenlaisia virikkeitä omakohtaiseen uskonkysymysten pohdiskeluun.
Kirkko tunnusti epäonnistuneensa viestinsä välittämisessä. Tyylilajina itseironia, kirkko kutsui 20–30-vuotiaita kaupunkilaisia, jotka eivät miellä itseään uskovaisiksi tai kirkossa käyviksi, luomaan yhdessä, keskustelemaan siitä, miten uskosta tulisi heidän kanssaan puhua, ja millaista kirkkoa he haluaisivat olla luomassa.
Erityisesti pari–kolmekymppisille suunnattuun kampanjaan liittyi mainoksia televisiossa, elokuvissa, lehdissä ja internetissä. Kampanjan kustannusarvio oli n. 300 000 euroa per vuosi. Ei varmaan vuosikatetta syövereihin syönyt.

Kirkkovene!
Oululais-seurakunnan loistava kaksimielinen ikivanha vessanseinäraapustus, kirkkovene-logo, pisti porinaa puhepalstoille ja vapaa-ajattelijat vastaiskuvalmiuteen. Sallalais-lähtöisen kappalaisen, Kimmo Kieksin, ideana oli tavoittaa ne nuoret, joilla ei ole juuri mitään sidettä kirkkoon ja sen toimintaan, Kieksin sanoin: ”Tavoitteena on ylipäätään se, että tajutaan kirkon olemassa olo.” . Kirkko näki sen viittaavan arkeen ja elämän iloon.
Sitten tuli kesällä 2009, toki sillä välinkin jotakin on tapahtunut, liitykirkkoon.fi operaatio, jossa liittyjän ei tarvinnut muistaa edes seurakuntaa mihin on liittymässä. Tänä asiakaslähtöisyyden aikakautena, löysi hankevetäjä medialle kampanjan perusteluiksi ”kirkko oli toivonut sitä pitkään”.
Kannattaa käydä katsomassa myös sivu www.elossa.fi, itse käväisin ja luulin olevani muunlaisessa luontokohteessa. Sekä "Jeesus Baarissa", olin sanaton.
Se että mitä kirkko teki, oikein eli väärin markkinoinnillisesti, joitain numeroita on olemassa ja tulkintaa voi tehdä monella tapaa:
Evankelis-luterilaiseen kirkkoon liittyi vuonna 2009, reilut 13 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Luterilaiseen kirkkoon kuuluu 79,7 prosenttia suomalaisista eli 4 266 755 henkilöä. Kirkosta eronneiden määrä kääntyi jyrkkään laskuun. Kirkosta erosi 43 650 jäsentä, kun vuotta aiemmin eronneiden määrä oli 52 203.
Kirkko kouluttaa vuoden 2012 loppuun mennessä 3000 työntekijää internetiin ja yhtenä palvelumuotona tulee valtakunnallinen esirukouspalvelu, jossa internetin kautta voisi tilata rukouksen kirkolta.
Sähköinen kirkko.
Numeroitahan voi tulkita niin kuin numerot hallitsee, ja rahallahan voi mässäillä,
mutta kaiken tuloksena kirkko on facebookissa, YouTubessa, IRCissä, mielettömässä määrässä blogeja (luultavasti joka pastori Twitteroi) ja omaa monia eri yhteisöille suunnattuja vuorovaikutteisia sivustoja internetissä sekä ennen kaikkea määrättömästi mediajulkisuutta.
”Jos kuuntelemme vain niitä, jotka ovat samanlaisia kuin me, me tuhlaamme loistavan tilaisuuden kuulla muita” (David Weinberger), tai "voittava yritys ymmärtää, että saadakseen asiakkaan se on ensin valmis menettämään asiakkaan” (John Moore), olisiko kirkko oivaltanut nämä teesit Seth Godinin kirjasta?
Olisiko yrityksillä opin ottaminen kirkollistouhuista?
Ainakin siinä että:
Vanha, konservatiivinen ja kankeakin, voi vuorovaikuttaa, voimaantua ja villiintyä.
Etsi siipesi ja usko itseesi!
Hannu
Loistavaa, suorastaan mykistävää. Miten sinä tämän aiheen sait mielesi sopukoista kaivettua. Tässä todelliset Jing ja jang käyvät taistelua-niin ja mistä? Sieluista! ja is all about a money...Onnittelut Hannu jälleen kerran.
VastaaPoistaLauri
Kiitän! Jäi silloin vaivaamaan se tytön kotiin tuoma lastenkirkon käyntikortti.
VastaaPoistaKirkko on ainakin ajan hengessä mukana tämän perusteella! Sujuvaa tekstiä Hannulta.
VastaaPoistaKiitos
VastaaPoistaVoihan Piru! Mikään ei ole näköjään enää pyhää, kun kirkkokin on jo sen tuhannessa erilaisessa nettisekoilussa mukana. Eipä silti, kirkko ja taivaslähetit touhutkoon omiaan ja omalla tyylillään, tämähän on vapaa maa ja yhteiskunta. Jos Laurissa on Paavo Noposen vikaa, kirjoittaa Hannu kuin Ilmo Lounasheimo konsanaan. Aikamoisia äijiä!
VastaaPoistaOnpas pitkiä nämä teidän postaukset. Eihän siinä mitään kiva näitä on lukea. Mutta jos alatte bloggaamaan lisää, niin saattaa olla, että hieman tiivistämällä saatte enemmän lukijoita.
VastaaPoistaIlkalle. Joo, tiivistys tarpeen. Ja lukijat myös.
VastaaPoistaJa Juhalle, pitääpä ottaa selvää mikä mies se Lounasheimo on, että tietää tuliko kehuja...
Hannu
Mainio löytö! Mistä ihmeestä sie näitä aiheita ja juttuja vedät? Tai ei sillä ole väliä, jatka samaan tahtiin, näitä on kiva lueskella (niin ei tarvi itte alkaan postailemaan...).
VastaaPoistaTosi leppoista ja silti asiallista luettavaa nämä sinun postaukset.
Maarit
Kiitos Maarit!
VastaaPoistaIkuinen luomisen tuska ja halu oppia uutta.
Olisiko ne tässäkin hommassa persuuksille potkimassa?
Hannu